APCG video Ria en toegankelijke politiek
In deze aflevering van ‘het Apcg in gesprek met Arnhemmers over toegankelijkheid’ spreken we met Ria de Vries, die al enige jaren als raadslid in gemeente Arnhem actief is. Ze vertelt over haar start in de politiek, waar wat ze qua toegankelijkheid tegenkwam en wat haar drijfveren zijn. Verder werkte ze mee aan het Manifest Toegankelijke Politiek dat je hier kunt vinden:
Zie video
Mensen met beperking krijgen Arnhemse voorzitter: ‘Kijk voorbij het vooroordeel’
Marieke van Driel (43) uit Arnhem is de nieuwe voorzitter van CP Nederland, een belangenvereniging voor mensen met een vorm van spasticiteit.
Lees meer
Opbrengst twee jaar Volwaardig leven samengebracht tijdens online congres
Binnen het programma Volwaardig leven werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport sinds 2018 aan toekomstbestendige gehandicaptenzorg samen met en voor mensen met een beperking, hun naasten en zorgprofessionals. Tijdens een online congres op 24 en 25 november jl., zijn de resultaten van de eerste twee jaar samengebracht en gedeeld met ruim 1000 afgevaardigden uit de gehandicaptensector.
Lees meer
Terugkijken
Een digitale versie van het boek ‘Naasten in beeld’ is beschikbaar op de website van volwaardig leven.
‘Kinderen met handicap leven nog altijd in sociaal isolement’
Veel kinderen met een handicap zijn eenzaam, kunnen niet terecht in speeltuinen omdat die niet zijn aangepast en het ondernemen van sociale activiteiten in de buurt is erg lastig. Die conclusie trekt stichting Het Gehandicapte Kind in een rapport aan het begin van de eerste Week van het Gehandicapte Kind.
Lees meer
Joep is bijna blind, maar hoeft niet naar een speciale school
Door een zeldzame ziekte kan Joep van 11 sinds een paar jaar nog maar weinig zien. Hij had kunnen kiezen voor een speciale school voor blinde kinderen. Maar Joep wilde liever op zijn oude school blijven en met wat extra hulp kan dat ook.
Lees meer
Zelfredzaamheid ver te zoeken na vijf jaar decentralisatie
Kassa volgt al vijf jaar mensen die te maken hebben met onnavolgbare bureaucratie in de zorg. Deze week verscheen een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) waarin harde conclusies worden getrokken: kwetsbare mensen zijn de dupe van dit systeem.
Lees meer
Lees ook: SCP: gemeentelijke ondersteuning schiet tekort 5 jaar na decentralisatie
Afhankelijk van toiletten in horeca
Op 19 november was het Wereld Toilet Dag. En juist in deze tijd van horecasluiting wordt duidelijk hoe groot en kwetsbaar het tekort aan openbare toiletten echt is. Door het gebrek aan toiletten raken mensen nog meer in een isolement. De Toiletalliantie waar Ieder(in) onderdeel van is, roept daarom gemeenten op om te investeren in zelfreinigende, toegankelijke, openbare toiletunits. Zodat mensen wél de deur uit kunnen.
Lees meer
Verkiezingsmanifest Ieder(in): Ontwerp een land voor iedereen
Dit voorjaar heeft Ieder(in) een enquête uitgezet onder haar leden met vragen over zorg, geld, werk, onderwijs, vervoer, wonen en het VN-verdrag Handicap. Op basis van die reacties hebben we aan de hand van 10 aandachtspunten een manifest opgesteld. Al in maart hebben we het manifest beperkt verspreid onder de partijcommissies van alle politieke partijen en onder Kamerleden. Om zo de partijprogramma’s voor de aankomende verkiezingen te kunnen beïnvloeden.
Lees meer
Banenafspraak leidt tot veel minder banen dan de overheid zegt
De banenafspraak heeft volgens de overheid 53.000 mensen aan het werk geholpen, maar in werkelijkheid zijn het er slechts 12.000. Dit blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Cedris, dat de voorpagina van dagblad Trouw haalde.
Lees meer
Duidelijke wensen voor toegankelijke televisie
Op 21 november was het weer de jaarlijkse Wereld Televisie Dag. Precies een jaar geleden riep Ieder(in) andere gehandicapten- en patiëntenorganisaties op om zich samen met ons sterk te maken voor meer en beter toegankelijke televisie. Het resultaat van deze samenwerking? Een position paper waarin de gezamenlijke wensen van belangenorganisaties en kennis- en expertise organisaties staan om televisie voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk te maken.
Lees meer
Campagne helpt goed ouder worden met langdurige beperking
CP Nederland en SBH Nederland lanceerden in samenwerking met Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam op 12 november de campagne ‘Goed ouder worden met een langdurige beperking. Hoe doe jij dat?’. Centraal in deze campagne staat een leermodule die helpt om na te denken over ouder worden met een beperking.
Lees meer
Beroep op politiek voor weer een sterk en stevig pgb
Het persoonsgebonden budget (pgb) staat onder druk. De keuzevrijheid is in het gedrang, tarieven zijn ontoereikend, informele zorg door naasten wordt lastiger, er komen steeds strengere regels en er is gebrek aan vertrouwen. Daarom vroegen we in een brief aan de Kamerleden dringende zaken in het algemeen overleg op 11 november 2020 aan de orde te stellen.
Lees meer
Pleidooi voor landelijke invoering aanpak Levensloopbegeleiding VAB voor mensen met autisme
Autisme heb je een leven lang. Iedereen, met en zonder autisme, beschikt over eigenschappen en kwaliteiten die waardevol zijn. Mensen met autisme lopen vaak al jong vast op het gebied van onderwijs, werk en relaties, waardoor deze eigenschappen en kwaliteiten soms onbenut blijven. De versnipperde zorg voor deze groep maakt de problemen vaak erger. Dat is onnodig en tragisch: Levensloopbegeleiding VAB kan voor iemand met autisme hét verschil maken.
Lees meer
Waardering voor supermarktuurtje mensen in risicogroep
Het openingsuurtje van de supermarkten voor mensen in de risicogroep wordt gewaardeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder 8.351 mensen die wel eens een supermarkt bezoeken. Meer dan de helft van het totaal aantal deelnemers (56%) staat positief tegenover de speciale openingstijden voor kwetsbare mensen.
Lees meer
Eva Eikhout zoekt formule voor liefde in Weet Wat Je Date
In het nieuwe YouTube-programma Weet Wat Je Date ontrafelt presentator Eva Eikhout het geheim van de liefde. Is er een formule voor de liefde? Past er echt op elk potje een dekseltje? En hoe is daten als je een beetje afwijkt van de norm? Weet Wat Je Date is vanaf 30 oktober elke vrijdag om 15.00 uur te zien bij BNNVARA op het YouTube-account van NPO 3.
Lees meer
Op deze manege kunnen mensen met een handicap tóch paardrijden: ‘Zo komen ze in beweging’
Met Rabo ClubSupport investeert Rabobank in lokale clubs en verenigingen. Dat doen ze niet voor niks: dit zijn dé plekken waar je als buurt samenkomt. Verschillende verenigingen uit de omgeving van Arnhem deden mee. Zo ook Manege zonder Drempels. Dit is een bijzondere manege waar mensen met een ernstig meervoudige beperking kunnen genieten van paarden. Omdat ze niet op de reguliere manier op een paard kunnen zitten, liggen ze op een speciaal huifbed.
Lees meer
Blog van Marjolein
Sinds een tijdje verft mijn zoon zijn haar in een roodroze kleur. Op mijn dertiende wilde ik dat soort dingen ook. Maar ik durfde het nooit. Hij doet het gewoon. Dat vind ik zo stoer van hem. Op een ochtend was ik de keuken aan het opruimen. Ik stootte tegen iets aan dat luid kletterend op de vloer viel. Ik probeerde het op te rapen. Maar het rolde nog even verder.
Lees meer
Vacature penningmeester
Agenda
14 december 2020
Webinar ‘Sporters met een visuele beperking’
15 december 2020
LFB Minisymposium ‘Met hart en ziel’