‘Te groot en vies’, in veel gevallen mag de hulphond niet mee, zegt KNGF
Ze is er nog steeds beduusd van, de visueel beperkte Marjolein van den Broek uit Arnhem. Toen ze woensdag met de regiotaxi mee wilde, mocht haar geleidehond niet mee. Maar volgens KNGF Geleidehonden staat ze niet alleen. Het komt veel vaker voor dat hulphonden worden geweigerd.
Lees meer
APCG en COC zijn blij met gewijzigde grondwet: ‘Discriminatie komt nog te vaak voor’
De aanpassing van de grondwet, waar het COC de afgelopen jaren voor heeft gestreden is rond. In Artikel 1 staat dat je niemand mag discrimineren vanwege bijvoorbeeld iemands geloof of afkomst. Vanaf 17 januari mag er ook niet meer gediscrimineerd worden op grond van seksuele oriëntatie of een handicap. Nog altijd komt discriminatie vaak voor.
De Arnhemse Marjolein van den Broek is blind en voorzitter van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG). Net zoals andere mensen met een handicap, heeft Marjolein wel eens te maken met discriminatie. Zo is niet iedere locatie rolstoelvriendelijk of vrij toegankelijk en zijn geleidehonden niet altijd welkom.
Dit moet met de aanpassing van Artikel 1 definitief veranderen. Op 17 januari stemde de Eerste Kamer voor de tweede keer in met het voorstel om de grondwet te wijzigen. Goed nieuws, vinden zowel APCG als het COC. “Wij zijn heel blij met de wijziging. Discriminatie komt regelmatig voor. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren,” vertelt Van den Broek. “Iedereen moet zich welkom kunnen voelen. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen.”
Lees meer
Lees ook: Discriminatieverbod op basis van handicap of seksuele gerichtheid toegevoegd aan Grondwet
Apcg inspraak in de Raad
Het Apcg volgt de vergaderingen van de Raad en geeft advies bij relevante onderwerpen. Soms is dat schriftelijk, soms spreken we in, of nemen we deel aan een rondetafelgesprek.
Op 25 januari hebben we met de Raad gesproken over de nota Wonen en Zorg. Het Apcg heeft vooraf deelgenomen aan een bijeenkomst met ervaringsdeskundigen en aanvullend input geleverd. Veel van de inbreng is terug te vinden in de nota.
In een schriftelijke reactie, en tijdens de Raadsvergadering, hebben we nog een paar punten extra benadrukt. Zo pleiten we voor een onderzoek naar de kwaliteit van de sociale huurwoningen voor mensen met een mobiliteitsbeperking, en voor een verkenning van meer mogelijkheden voor wonen in de wijk met zorg. De keuzemogelijkheden zijn nu te beperkt.
De uitzending is hier terug te kijken (Walburgis), vanaf 1u29m.
Op 25 januari werd ook de startnotitie participatie van het Duurzaam Mobiliteitsplan en Parkeren behandeld door de Raad. Het Apcg zal als één van de stakeholders bij het plan betrokken worden. Als aftrap hebben we alvast een schriftelijke bijdrage gestuurd aan de Raad. Aandachtspunt is o.a. dat er voldoende parkeerplaatsen overblijven voor bewoners en bezoekers met een beperking, en voor thuiszorgmedewerkers en mantelzorgers. Zowel betaalde plekken als gehandicaptenparkeerplaatsen.
Daarnaast is het belangrijk dat mensen zich veilig kunnen verplaatsen.
De uitzending is hier terug te kijken (Raadzaal), vanaf 1u20m.
Kentekenparkeren en gehandicaptenparkeerkaart
In januari verschenen er diverse artikelen over het kentekenparkeren en de gehandicaptenparkeerkaart (GPK) in het nieuws.
Op de site van de gemeente staat meer informatie. Als je een Europese gehandicaptenparkeerkaart hebt kun je daarnaast een vergunning aanvragen als je gratis wilt parkeren in Arnhem op de betaalde parkeerplekken. Bij het aanvragen van de vergunning geef je het kenteken door en wordt het gekoppeld aan deze vergunning. Heb je een passagierskaart (GPK-P) dan is het mogelijk om het kenteken te wijzigen in het digitale parkeerloket. Met deze vergunning hoef je dan voor het betaald parkeren (kentekenparkeren) in Arnhem je GPK niet meer zichtbaar in de auto te leggen. Voor parkeren op een algemene gehandicaptenparkeerplaats is registratie van kenteken niet nodig, maar de GPK moet dan wel zichtbaar in de auto liggen. In maart wordt het systeem geëvalueerd. We horen het graag als je knelpunten ervaart bij de uitvoering, zoals de bereikbaarheid van Parkeerservice Arnhem.
Belastingvoordeel in verband met ziekte of beperking? Doe belastingaangifte en laat geen geld liggen
Vanaf maart 2023 kun je weer belastingaangifte doen. Het is dan goed om te weten of je in 2022 zorg- en/of meerkosten had die fiscaal aftrekbaar zijn, zodat je geen geld laat liggen. Omdat het niet altijd eenvoudig is om uit te zoeken welke kosten voor aftrek in aanmerking komen zorgt Ieder(in) voor actuele informatie hierover. Hoe we dat doen lees je hieronder.
Lees meer
Oproep aan gemeenten: ga energiearmoede tegen
Voor veel mensen zijn de maatregelen om energiekosten te verlagen niet voldoende. Veel mensen zijn hierdoor onzeker hoe zij rond moeten komen wanneer energieprijzen verder stijgen. Dit treft ook veel mensen die meer energiekosten hebben vanwege hun beperking. Gemeenten kunnen deze financiële problemen en zorgen wegnemen. Bijvoorbeeld door beleid te maken dat inwoners kan compenseren voor sterk gestegen energiekosten. De Sociale Alliantie waar Ieder(in) onderdeel van is, roept gemeenten daarom op tot actie.
Lees meer
Lees ook: Overzicht maatregelen energiekosten compensatie – Iederin
Hierin wordt ook de regeling CZG van de gemeente Arnhem genoemd. Het Apcg doet mee aan een onderzoek naar de criteria. Wij willen graag weten wie in Arnhem hier nu niet voor in aanmerking komt en wel zou moeten. Zijn de criteria ruim genoeg? Stuur je reactie naar info@apcg.nl.
Financiële impuls voor gemeenten om toegankelijkheid verkiezingen te verbeteren
Voor meer dan 2 miljoen Nederlanders gaat stemmen niet vanzelf. Dat komt bijvoorbeeld door een lichamelijke of (licht) verstandelijke beperking. Maar er zijn ook mensen die moeite hebben met lezen. Zij moeten, net als ieder ander, hun democratische recht kunnen uitoefenen. Veel gemeenten maken al werk van toegankelijkheid. Om de toegankelijkheid van verkiezingen nog verder te verbeteren heeft het kabinet bij Najaarsnota besloten dat gemeenten eenmalig in totaal € 2,7 miljoen ontvangen. Dat meldt de Rijksoverheid.
Lees meer
112 beter toegankelijk en bereikbaar met 112-app
De bereikbaarheid van 112 is voor een grote groep mensen niet vanzelfsprekend. Wat als je niet kan spreken doordat je geen stembanden hebt? Of wat als je zo stottert dat je niet goed uit je woorden komt? Of wat als je de centralist van 112 niet kunt horen? Met de recente lancering van de 112NL app wordt 112 ook beter toegankelijk voor mensen met een auditieve beperking en/of een spraakbeperking.
Lees meer
Blog van Marjolein
Dit keer geen nieuwe blog van Marjolein maar een blog die eerder is geplaatst op de website van Bartiméus Fonds Door de ogen van.
Vanaf mijn geboorte was ik slechtziend. Vier jaar geleden werd ik stekeblind. En heb ik twee prothese ogen. Mijn zoon en dochter zagen die emoji met hartjes ogen en zeiden: Dat ben jij mam. Dat vond ik zo mooi en het klopt ook. Ik kan dan niets zien met mijn ogen, ze zitten wel boordevol liefde.
Lees verder
Agenda
Inclusieve theatergroep Overmalbruggen
Voorstellingen in februari: 4e-19e-26e
Wandel mee met de Oogvereniging
Try-out voorstelling: De Verdenking, 13 februari
Wat als je leven ineens een wending krijgt die je niet zag aankomen? Christiaan hoorde van de arts kort na de geboorte, dat zijn zoontje verdacht werd van het Downsyndroom. Over het proces dat volgde maakt hij de kleinkunst/cabaretvoorstelling De Verdenking. ‘Over afscheid nemen van een verwachting’.
Lees verder
Kom je 15 februari ook naar de Samen Schaatsen Elfstedentoer in Nijmegen?
15 februari: Online inloopspreekuur politiek actief voor mensen met een beperking