Actueel:
Coronavirus in Arnhem
Op onze pagina www.apcg.nl/coronavirus-in-arnhem, plaatsen we lokaal nieuws en initiatieven voor hulp en ondersteuning.
Lees meer
Nieuwsbrief december 2020
Wilt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief, stuurt u dan een mail naar info@apcg.nl
Afval inzamelen en Diftar
Naast het omgekeerd afval inzamelen wil de gemeente vanaf 1 juli 2020 Diftar invoeren. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven, oftewel het principe van ‘de vervuiler betaald’. De bedoeling is dat mensen alleen nog betalen voor het restafval; dus hoe beter je het afval scheidt, hoe minder je hoeft te betalen. De invoering van Diftar was een langdurig traject met veel haken en ogen. Het APCG heeft meerdere malen ingesproken in de Raad en overleg gevoerd met de gemeente, o.a. over een regeling voor inwoners met veel medisch afval en een gedeeltelijke vrijstellingsregeling voor minima. Een van onze uitgangspunten bij de invoering van Diftar was dat inwoners zelfstandig (voor zover mogelijk) hun afval kunnen wegbrengen. Zonder betalingssysteem maakt het niet uit hoeveel en hoevaak je iets wegbrengt. Maar met het invoeren van een betalingssysteem zijn inwoners die alleen kleinere zakken zelfstandig kunnen wegbrengen in het nadeel, als je iedere keer moet betalen voor een grote zak. Of ze hebben hulp nodig bij het wegbrengen als ze het afval opsparen. Daarom heeft het Apcg verzocht om naast de containers met 60 liter trommels, ook containers met 30 liter trommels te plaatsen, zoals in veel andere gemeentes het geval is. Helaas is besloten alleen maar containers met 30 liter trommels te plaatsen. Dit heeft tot gevolg dat inwoners met veel medisch afval hun afvalzak vaker moeten wegbrengen en dat inwoners die niet zelfstandig hun afvalzak kunnen wegbrengen vaker hulp nodig hebben. Hier hebben we in de raadsvergadering bezwaar tegen gemaakt, echter zonder succes. Toegezegd is dat inwoners die problemen ervaren met het wegbrengen van het afval, terecht kunnen bij de sociale wijkteams.
De ondergronse afvalverzamelcontainers moeten aan de toegankelijkheidseisen voldoen. Na het verkleinen van de trommels ervaren veel inwoners de klep als zwaarder. Voor sommigen betekent dit zelfs dat zij de klep niet meer zelfstandig kunnen openen. Als de klep te zwaar is kunt u een mailtje sturen aan afval@arnhem.nl met het nummer van de container. Dan wordt gekeken of het inbouwen van andere geleiders een verbetering geeft. Ook de GFT-containers zijn niet toegankelijk. Wij hebben dit onder de aandacht gebracht van de wethouder.
Vrijstelling medisch afval
Het Apcg heeft in februari en juni 2017 en juli 2019 diverse adviezen verzonden aan de Raad, met het verzoek rekening te houden met de gevolgen voor mensen met een beperking bij de invoering van Diftar. In 2019 heeft de Raad de ‘Vrijstellingsregeling voor medisch afval’ aangenomen. Kern is dat er een vrijstelling wordt toegekend van 208 zakken van 30 liter per jaar. Hiermee is voor het grootste deel van de doelgroep het medisch afval afgedekt. Voor de rest van het afval geldt het variabele tarief, waarop je kunt besparen door goed te scheiden. Als deze regeling niet toereikend is, bestaat de mogelijkheid om per individuele situatie te beoordelen of een aanvullende vrijstelling aan de orde dient te zijn. Het aanvraagformulier vindt u hier. Notabene: voor de vrijstelling heeft u nu nog een verklaring nodig van de huisarts, apotheker of specialist. Het APCG (en Bijzonder in Arnhem en de Adviesraad Wmo) heeft de voorkeur aangegeven voor het aanleveren van bonnen ed of een check via de wijkcoach die de inwoner of het gezin goed kent ipv via de huisarts. De huisartsen hebben geprotesteerd tegen deze extra werkdruk, dus er worden nog alternatieven onderzocht. Ook begrijpen wij dat het formulier pas voor het eind van het jaar hoeft te worden ingeleverd.
Beter afval scheiden loont voor minima
Arnhemmers die van een minimuminkomen moeten rondkomen worden uitgedaagd hun afval beter te scheiden. Als ze goed afval scheiden gaan ze er niet op achteruit. Bieden ze minder afval aan, dan worden ze positief beloond. Meer informatie over afvalscheiding voor minima vindt u hier.
Uitzending terugzien
Het Dorp: van isolatie naar integratie (met ondertitels)
Het Dorp is een bijzonder stukje Arnhem. Maar wel een bijzonder stukje dat toe was aan grootschalige vernieuwing. In de documentaire ‘Het Dorp: van isolatie naar integratie’ zien we hoe de huidige bewoners Josje en Adri, Jeroen en Matthijs die omwenteling meemaken. Dat je als oud-bewoner van Het Dorp ook succesvol kunt integreren in het ‘gewone’ leven, bewijst het verhaal van Tim. Wat hun verhaal ook is, allemaal hopen ze dat Het Dorp straks een plek wordt waar mensen met én zonder beperking elkaar zullen vinden. Niet alleen doordat ze naast elkaar wonen, maar ook omdat er zoveel meer is dat hen bindt.
Lees verder