mei 2018
De ratificatie van het VN-verdrag voor mensen met een beperking in 2016 maakt het vanzelfsprekend dat mensen met een beperking dezelfde rechten hebben als mensen zonder beperking. De inclusieve samenleving komt hiermee een stap dichterbij. Inclusief als volwaardig mee kunnen doen, deel kunnen nemen, er gebruik van kunnen maken, mee kunnen praten. Keuzevrijheid en autonomie zijn belangrijke kernwaarden. Wij willen met dit manifest bijdragen aan de totstandkoming van een lokale inclusie agenda, waarin het VN-verdrag een belangrijk uitgangspunt is. Op naar een inclusief Arnhem!
Download hier het manifest ‘Voor een inclusief Arnhem’ als PDF
Vertrouwen en gelijkwaardigheid
Uitgaan van gelijke rechten en gelijkwaardigheid betekent uitgaan van vertrouwen en luisteren naar de wensen, behoeften en ervaringsdeskundigheid van mensen over wat zij nodig hebben om “op voet van gelijkheid” te kunnen participeren.
Bewustwording en beeldvorming
Mensen met een beperking zijn zichtbaar aanwezig, in onderwijs, werk, reclamecampagnes en natuurlijk gewoon in de wijken. Door met elkaar samen te leven worden mensen uitgedaagd het perspectief van de ander te nemen. Er is ruimte voor positieve verhalen, maar ook andere signalen en ervaringen worden serieus genomen. In woord en daad worden (voor)oordelen en stigma’s bestreden.
Informatie en communicatie
Iedereen beschikt over de juiste vorm van informatie om mee te kunnen doen. Informatie is op verschillende manieren beschikbaar (digitaal, schriftelijk, mondeling, per email) en in begrijpelijke taal geschreven.
De inclusieve wijk
Iedereen kan goed wonen en leven in de wijk. De wijk is ingericht voor volwassenen en kinderen met een beperking (bijvoorbeeld kinderspeelplaatsen met speeltoestellen die bruikbaar zijn voor iedereen – design for all). Wijkbewoners kunnen deelnemen aan toegankelijke activiteiten en er zijn voldoende voorzieningen om zelfstandig boodschappen te kunnen doen. Obstakels om te participeren in de wijk zijn in beeld, evenals hoe we elkaar daarbij kunnen helpen. Ook inwoners met een beperking zijn betrokken bij de wijkplannen.
Toegankelijk (uitgaan in) Arnhem
Iedereen kan uitgaan in Arnhem, waar, wanneer en met wie je wilt. Of het nu gaat om het bezoeken van evenementen als Koningsdag, festivals, cultuur, horeca of winkels. De binnenstad is goed bereikbaar met het OV en er zijn voldoende parkeergelegenheden. Toegankelijkheid is de norm. Dat geldt voor alle (openbare) gebouwen en ruimte.
Mobiliteit en wonen
Wonen op een manier die bij je past, op een plek die prettig voelt (van zelfstandig tot beschermd), en kunnen gaan en staan hoe en wanneer je wilt, zijn belangrijke voorwaarden om regie te kunnen voeren over je eigen leven. Er wordt rekening gehouden met woonwensen en mobiliteitsbehoefte.
Sport en ontspanning
Iedereen kan meedoen aan sport of ontspanning naar keuze op zijn/haar eigen niveau. Dit kan een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid en zelfs een verminderd gebruik van medicijnen. In het beoefenen van de sport, maar ook het bezoeken van wedstrijden en sportevenementen ontmoet je elkaar, het verbindt en draagt daarom bij aan een inclusieve samenleving.
Kansen op (vrijwilligers)werk
Gelijke kansen op voldoende werk voor iedereen. Een plek die past bij je interesse, opleiding, niveau, mogelijkheden en met adequate begeleiding. Werkgevers en opdrachtgevers die flexibel en inventief genoeg zijn om een open werkomgeving voor iedereen mogelijk te maken. Voor degenen voor wie dit niet mogelijk is, is beschut werk of zinvolle daginvulling beschikbaar.
Inclusief beleid
Er wordt geen inclusief beleid gemaakt, zonder te luisteren naar de mensen zelf. Inclusie betreft elk beleidsterrein, of het nu gaat om WMO, werk, detailhandel visie of afvalbeleid. Elk beleid beïnvloedt de gelijkwaardige deelname aan de samenleving. Dit vereist dat op elk terrein wordt onderzocht wat de gevolgen zijn voor mensen met een beperking, en dus een heldere visie over hoe ervaringsdeskundigen bij de ontwikkeling of evaluatie van de plannen betrokken worden. “Nothing about us, without us”.
Inclusief betekent voor mij dat..
- het groen langs de voetpaden goed wordt bijgehouden, zodat ik met mijn blindenstok mijn weg kan vinden
- ik voldoende kilometerbudget heb om tegen betaalbaar OV-tarief de deur uit te gaan wanneer ik wil
- er in mij vertrouwd wordt, wanneer ik aangeef wat ik nodig heb
- ik niet buitengesloten word
- openbare gebouwen, zoals een filmhuis of schouwburg, ook toegankelijk zijn voor mijn ligrolstoel
- voor informatiebijeenkomsten van het wijkplatform of de gemeente mijn schrijftolk vergoed wordt
- ik een opleiding kan volgen die aansluit bij mijn competenties en interesses
- ik zelfstandig met de bus het graf van mijn moeder kan bezoeken
- ik informatie van de gemeente en andere instanties begrijp
- ik me kan ontwikkelen in werk dat bij mij past en waar ik goed in ben