Op 14, 15 en 16 maart waren de gemeenteraadsverkiezingen. Dit jaar was er bijzondere aandacht voor de toegankelijkheid van de verkiezingen, zowel bij de gemeente en de burgemeester, als in de media. Een goede zaak, want je stem uit kunnen brengen is een belangrijk recht!
Om te beginnen was daar de toezegging van burgemeester Ahmed Marcouch dat alle stembureaus toegankelijk zouden zijn. Eigenlijk zou dit de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn, maar helaas is dat het niet. Voor Arnhem was dat dit jaar pas voor het eerst.
Alle Arnhemse inwoners kregen voor de verkiezingen een uitgebreide brief namens de burgemeester toegestuurd over de toegankelijkheid van de verkiezingen. Dat die aandacht voor toegankelijkheid niet vanzelfsprekend is, bleek uit de de enthousiaste en ontroerde reacties die wij uit onze achterban kregen op de brief. Men voelde zich gezien! En dat maakt alle verschil van de wereld.
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing hebben we bij de Arnhemse politieke partijen aandacht gevraagd voor begrijpelijke taal, zowel in een persoonlijke mail van onze voorzitter, als met een oproep op Facebook. We kregen er vanuit de Arnhemse politiek positieve reacties op. Een aantal partijen hebben gevraagd om tips en adviezen en daar hebben we in kunnen voorzien. Daarnaast hebben we meegewerkt aan het debat van RTV Connect. Samen met onze ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking hebben we de stellingen in begrijpelijke taal omgezet.
Wij hebben dit jaar ingezet op een paar extra voorzieningen. Zo heeft de gemeente op ons verzoek een oefenstembureau opgezet in het Stadhuis. Hier konden mensen in de week voor de verkiezingen oefenen met stemmen. Ze konden bijvoorbeeld voor het eerst de stemmal uitproberen. Met een stemmal kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig hun eigen stem uitbrengen. Vorig jaar was het op één stembureau mogelijk om met een stemmal te stemmen. Dit jaar was dat op twee stembureaus mogelijk; bij een stembureau in Arnhem-Noord en één in Arnhem-Zuid. Op een ander stembureau, in de binnenstad van Arnhem, was een tolk Gebarentaal geregeld voor mensen met een auditieve beperking die Gebarentaal spreken.
De media (NOS, Omroep Gelderland) had bijzondere interesse in deze voorzieningen. We waren blij met de aandacht hiervoor, maar helaas ligt in de nieuwsitems de focus op de tolk Gebarentaal in plaats van op de aanwezige dove kiezers. Het gebeurt helaas vaker in de media dat er over mensen met een beperking gepraat wordt in plaats van met hen. In dit geval hadden de dove kiezers meer ruimte moeten krijgen om te vertellen wat voor hen de meerwaarde is van het gebarentalig stembureau. Tenslotte gaat het om hen!
Dit jaar ook voor het eerst; de stemtaxi. Voor mensen met een visuele beperking kan de onbekendheid van een locatie een extra barrière vormen om zelfstandig te gaan stemmen. Daarom hadden we er bij de gemeente op aangedrongen om vervoer te organiseren. Dit heeft de gemeente opgevangen met SWOA AutoMaatje. Mensen die slecht ter been zijn of een visuele beperking hebben konden hier gratis gebruik van maken.
Tot slot
Heb jij gestemd? Dan zijn we benieuwd naar je ervaring met de verkiezingen.
Hoe vond je de informatie van de partijen en de gemeente?
Was het stembureau toegankelijk voor je?
En hoe was werd je ontvangen?
We horen het graag (hier vind je onze contact mogelijkheden). Jullie ervaringen zijn belangrijke informatie als we de verkiezingen met de gemeente Arnhem gaan evalueren!
Daarnaast hopen we dat de gemeente bij de volgende verkiezingen een stembureau gaat organiseren met gebarentalige stembureauleden. Degenen die hier interesse in hebben kunnen zich alvast bij ons melden!