Week van de toegankelijkheid
Thema dit jaar was ‘Lekker vrij, doen wat je zelf wilt!’. Voor veel mensen is het heel gewoon: je vrije tijd vul je zelf in, je doet de dingen die jij wilt doen. Maar voor 1 op de 5 Arnhemmers is dit geen vanzelfsprekendheid. Veel horeca, winkels, sportclubs, theater en musea zijn nog niet goed toegankelijk zijn. Voor de Week van de Toegankelijkheid bezocht het Apcg de tentoonstelling ‘Stormy Weather’ van Museum Arnhem. Niet iedereen kan prikkels even goed en snel verwerken. Om te zien of mensen die extra gevoelig zijn voor prikkels ook van de tentoonstelling kunnen genieten, keken ervaringsdeskundigen naar de intensiteit en veelheid van zintuiglijke informatie tijdens het bezoek. We hebben hiervan een video gemaakt en een verslag op onze pagina prikkelgevoeligheid. Binnenkort is op onze site ook een handreiking te downloaden over toegankelijkheid bij prikkelgevoeligheid.
Lees ook: Week van de toegankelijkheid pakte groots uit
Lees ook: MKB-Nederland heeft speciaal voor ondernemers een video geplaatst en een website ontwikkeld met tips en goede voorbeelden van collega’s.
Toegankelijkheid horeca Arnhem weer op agenda na weigering rolstoeler op Korenmarkt
Er ontstond veel commotie nadat op zaterdagavond 12 oktober een bezoeker in een rolstoel uit een café op de Korenmarkt is gezet. Volgens de eigenaar is dit gedaan vanwege veiligheidsoverwegingen. Er zijn raadsvragen gesteld en wethouder Louwers wil in gesprek met de branche over haar gastvrijheid en de mate waarin die is afgestemd op mensen met een handicap: Arnhem is een gastvrije stad en daar hoort toegankelijkheid van onze horeca ook bij. Het Apcg heeft dit probleem al eerder onder de aandacht gebracht en zal graag deelnemen aan dit gesprek!
Lees meer
Hulpmiddelen > #RegelHet
De afgelopen vier jaar besteedde Kassa aandacht aan mensen met hulpmiddelen die te maken hebben met onnavolgbare bureaucratie in de zorg. Als je hulpmiddelen hebt, ben je afhankelijk van je gemeente, je zorgverzekeraar, de leverancier en nog enkele andere partijen. En hier gaat veel mis. Veel mensen met hulpmiddelen wachten door deze problemen vaak maanden op een hulpmiddel waar ze afhankelijk van zijn. Dit moet anders. Door Kassa is er een actie gestart op sociale media onder #RegelHet, daarnaast is er inmiddels ook een petitie gestart, een actieteam opgericht door VWS en pleiten landelijke organisaties voor een landelijke aanpak.
Lees meer
Lees ook: Patiëntenorganisaties eisen landelijke aanpak problemen hulpmiddelen
Op de dag van de witte stok vraagt Koen aandacht voor slechtzienden en blinden in het verkeer
Op 15 oktober was het de dag van de witte stok. Over de hele wereld werd aandacht gevraagd voor slechtzienden en blinden in het verkeer. Zij gebruiken een blindenstok. Koen van 9 is ook slechtziend. Hij ziet heel weinig en gebruikt daarom een blindenstok. Dat is vooral handig als hij buiten loopt en moet oversteken. Net als veel andere slechtzienden en blinden maakt hij vaak mee dat autobestuurders geen rekening met hem houden. Volgens Koen moet dat veranderen.
Lees meer
Koningin Máxima op bezoek bij de Mind Young Studio
MIND Young Studio is een online platform voor en door jongeren over je MIND. Zij proberen op een leuke, toegankelijke manier psychische problemen bespreekbaar te maken en voorlichting te geven.
Koningin Maxima was op bezoek en deed voor het eerst mee aan een YouTube-video, zie hierboven. Ze legde de jongeren een aantal pittige vragen voor over mentale gezondheid. Haar conclusie: ‘nog even oefenen, dames…’
Jonggehandicapte werkt nu, maar is wel armer geworden
Door nieuwe regels hebben nu meer jongeren met een handicap een baan. Toch is hun inkomen lager dan onder de vorige regeling.
Lees meer
Lees ook: Vereenvoudiging Wajong: hoognodig, maar werken moet wel lonen
Speciale app moet gehandicapten slimmer laten parkeren in Den Bosch
In Den Bosch snel te weten komen waar gehandicaptenparkeerplaats beschikbaar is? Dat kan binnenkort met een speciale app. Het Gehandicapten Platform ’s-Hertogenbosch, de gemeente en provider Spotten werken gezamenlijk aan een proef met ‘slimme parkeerplaatsen’.
Lees meer
Primeur in Europa: Utrecht krijgt eerste prikkelarme circus
Op vrijdag 1 november organiseert Magic Circus het eerste prikkelarme circus van Europa. Het circus vindt plaats in Utrecht en is speciaal aangepast voor mensen die moeite hebben met het verwerken van veel prikkels.
Lees meer
Telkens aantonen van beperking verleden tijd
Mensen met een chronische aandoening hoeven straks niet meer om de zoveel tijd naar een arts om opnieuw aan te tonen dat zij deze aandoening hebben. Dat hebben de ministers De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Bruins (Medische Zorg en Sport) afgesproken met de zorgverzekeraars. Per 1 januari 2020 is een eenmalige diagnose door de behandeld arts voldoende. Het is één van de maatregelen die wordt genomen om de onnodige administratie in de zorg te lijf te gaan.
Lees meer
Lees ook: Minder regels: eenmalige diagnose voor chronisch zieken
‘Duizenden gehandicapten verstoken van huisartsenzorg’
Ruim vijfduizend mensen met een beperking kunnen niet meer rekenen op algemene medische zorg, omdat steeds meer huisartsen en huisartsenposten weigeren hen als patiënt op te nemen. Voor minimaal 13.000 mensen met een beperking staat de huisartsenzorg in de avond-, nacht- en weekenduren onder druk. De Vereniging Gehandicaptenzorg (VGN) en Iedere(in) slaan in een gezamenlijk manifest alarm.
Lees meer
Verstandelijk gehandicapten overlijden onnodig vroeg: ‘Ze missen de juiste medische zorg’
Mensen met een verstandelijke beperking sterven gemiddeld zestien jaar eerder dan mensen zonder beperking. En dat ligt lang niet alleen aan hun beperking, maar ook aan het feit dat ze vaak niet de juiste medische zorg krijgen. “Hun vroegtijdige dood is vaak onnodig.”
Lees meer
Toegankelijkheid gemeentewebsites scoort onvoldoende
Slechts 23 procent van de homepagina’s van gemeentewebsites is toegankelijk. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Stuurlui naar de digitale toegankelijkheid van Nederlandse gemeenten. Voor gemeenten is er dus werk aan de winkel. Tot september 2020 hebben ze de tijd om aan de 50 toegankelijkheidscriteria te voldoen. Gemeenten kunnen bij Stuurlui het rapport van de eigen website op vragen.
Lees meer
Blog van Marjolein
Fifty shades of black
De deurbel ging. Ik deed de deur open en riep enthousiast: Hoi lieverd! Een onbekende mannenstem zei: Dag mevrouw. Zelfverzekerd stelde hij zich voor en begon met veel enthousiasme te vertellen waar hij voor kwam. Iets met energie, kunststof kozijnen of dakgoten schoonmaken. Geen idee eigenlijk, ik luisterde al niet meer. Ik bedacht me dat deze man vast niet elke dag zo hartelijk werd ontvangen. Ik vroeg me af hoe ik het nu weer voor elkaar kreeg om een totaal onbekende man lieverd te noemen. Een verkoper nog wel. Terwijl ik echt niet blij word van mensen die me iets willen aansmeren waar ik niet om heb gevraagd. Maar ja, ik heb nu eenmaal een reputatie. In de sauna ben ik al een paar keer bijna met de verkeerde man meegelopen.
Lees verder
Agenda
vrijdag 1 november, Utrecht
Magic Circus organiseert het eerste prikkelarme circus van Europa
zaterdag 2 november, Elst
Buddy2Sur5 en Dutch Adaptives organiseren een clinic survival en obstacle run bij de Rijkerswoerdse Plassen
vrijdag 22 november, tussen 14:00 uur en 16:00 uur in ‘Geniet in de Weerd’ aan de Weerdjesstraat 168 in Arnhem
Onbeperkt actief
Hoe kunnen mensen met een beperking gestimuleerd en ondersteund worden bij het actief worden en blijven in politiek en bestuur?
zaterdag 23 november, Den Haag
Rondleiding naar de Audiomaquette van de Tweede Kamer voor mensen met een visuele beperking
Stichting Geluid in Zicht organiseert op zaterdag 23 november om 14.15 uur een rondleiding in de Tweede Kamer voor mensen met een visuele beperking. De Audiomaquette van de Plenaire Zaal en de omgevingsmaquette van het Binnenhof zijn een belangrijk onderdeel van deze rondleiding.
Als u zich voor deze nieuwsbrief wilt afmelden, stuurt u dan een mail naar info@apcg.nl