Gelijkwaardige participatie van mensen met een beperking en chronische ziekte in Arnhem
Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten
Maart 2023
Inhoudsopgave
4. Publiciteit en beeldvorming
Bijlage 2 Overzicht achterban en samenwerkingsorganisaties
Voorwoord
In dit jaarverslag kijken we terug op 2023, waarin we als organisatie hard gewerkt hebben aan een toegankelijk en inclusief Arnhem. Maar waarin we ook veel voor ons belangrijke mensen zijn verloren. Daar willen we in deze inleiding bij stil staan, om recht te doen aan de mensen die elk hun rol gehad hebben in de belangenbehartiging en emancipatiebeweging van mensen met een beperking. Ieder was op eigen wijze belangrijk voor onze organisatie.
Begin van het jaar kwam het verdrietige nieuws dat onze Nijmeegse collega Jan Troost, boegbeeld van de Nederlandse belangenbehartiging, ziek was en kort daarna overleed. In de loop van het jaar overleden verschillende vrijwilligers en andere mensen uit ons netwerk en in november kwam volledig uit het niets het overlijden van onze bureaumedewerker Karen Verholt.
Dit jaarverslag is daarom ook anders dan andere jaren, want het was Karen die elk jaar heel nauwkeurig en met veel zorg het verslag maakte van wat wij gedaan hadden.
Het verliezen van al die mensen die zo belangrijk waren voor de organisatie, heeft veel invloed op alle mensen die bij ons betrokken zijn. We doen er alles aan om het werk zo goed mogelijk door te laten gaan. Daarom kiezen we ervoor om dit jaar wat anders verslag te doen van het afgelopen jaar. Zodat we zoveel mogelijk tijd kunnen besteden belangenbehartiging.
Natuurlijk vinden we het informeren over wat we gedaan hebben wel ook belangrijk. Daarom hebben we in dit jaarverslag op hoofdlijnen opgeschreven hoe we in 2023 hebben gewerkt aan een toegankelijk en inclusief Arnhem.
Dat hebben we ook dit jaar weer gedaan samen met heel veel vrijwilligers en mensen uit de achterban die de tijd namen om ons te informeren over wat zij meemaken in hun dagelijks leven. Al die activiteiten en signalen zorgen voor een krachtige beweging. Daarom wil ik jullie bedanken voor alle inzet en betrokkenheid!
Marjolein van den Broek Voorzitter Apcg
1. Sociaal domein
Mensen met een beperking of chronische ziekte moeten in Arnhem volwaardig mee kunnen doen. Daarvoor moet de toegang tot en gebruik van voorzieningen, hulpmiddelen, mobiliteit en wonen verbeterd worden. Om dat te bereiken bundelen en analyseren we signalen uit de praktijk en brengen deze onder de aandacht van de gemeente, adviesraden en andere organisaties in het veld.
Als Apcg vinden wij het belangrijk, dat met een inclusieve blik wordt gekeken naar beleid en uitvoering. Uitgangspunt moet zijn dat mensen hun eigen leven kunnen leiden.
Wonen
Aan het begin van het jaar is de nota ‘Wonen en zorg’ vastgesteld door de gemeenteraad. Wij hebben daarover ingesproken. In aanvulling daarop is nog een onderzoek gedaan naar behoefte aan rolstoelwoningen. Het Apcg heeft als organisatie inbreng geleverd voor dit onderzoek en daarnaast ervaringsdeskundigen aangeleverd voor de interviews.
Wij blijven betrokken bij de uitvoering van de nota ‘Wonen en zorg’. Zo namen we deel aan de startbijeenkomst over de uitvoering. Dat was heel belangrijk omdat met name de hulpverlening ruim vertegenwoordigd was. Wij blijven er scherp op dat juist het perspectief van de mensen om wie het gaat ook wordt ingebracht.
Naast bijeenkomsten van de gemeente, waren we ook aanwezig bij de bijeenkomst van Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem (CASA) over de Woonvisie van de gemeente.
Collectieve zorgverzekering
Wij hebben op verzoek van de gemeente onderzoek onder de achterban gedaan naar de regeling chronisch zieken en gehandicapten (CZG) en gesprekken gevoerd met gemeente en zorgverzekeraars over het ziektekostenverzekeringspakket CZG. Aanleiding is dat er weinig gebruik gemaakt wordt van de regeling (onderbenutting). Wij hebben inbreng geleverd over hoe deze kan aansluiten op behoeften van inwoners. Hierover hebben we afgestemd met Ieder(in), de landelijke belangenorganisatie van mensen met een beperking of chronische ziekte, om de Arnhemse situatie te vergelijken met andere gemeenten.
Mantelzorg
Er is onderzoek naar mantelzorg gedaan. Wij hebben hierover afstemming gehad met Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem (MVT) en een reactie naar de gemeenteraad gestuurd over het belang van mantelzorg.
Inclusieve WMO
We hebben verschillende gesprekken gevoerd met zowel wethouder van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) als wethouder Inclusie over hoe de uitvoering van WMO kan aansluiten op de mensenrechten zoals vastgelegd in het VN verdrag Handicap.
Hierover hebben we ook met de achterban van gedachten gewisseld tijdens een meedenksessie over eigen regie.
WMO indicaties
Eén van de problemen is de manier waarop WMO indicaties worden toegewezen en het steeds opnieuw moeten bewijzen dat je ondersteuning nodig hebt, wanneer je een levenslange, levensbrede beperking hebt.
Een panel van inwoners met een psychische kwetsbaarheid heeft met ambtenaar WMO gesproken over hun ervaring met de toewijzing van begeleiding en de onzekerheid, angst en stress die de manier van indiceren met zich mee brengt.
In steeds meer gemeenten komen er indicaties voor langere/ onbepaalde tijd voor mensen met een levenslange, levensbrede beperking. Dit hebben wij bij politieke partijen onder de aandacht gebracht. Hierop is een motie ingediend en aangenomen om de mogelijkheden hiervoor in Arnhem te onderzoeken.
De gemeente heeft in overleg met de wijkteams groepen afgebakend. Wij misten daarin een groot deel van de mensen met een levenslange, levensbrede beperking. Ondanks dat we dit herhaaldelijk hebben aangegeven is dit onveranderd gebleven in de uiteindelijke raadsbrief. Wel is naar aanleiding van onze reactie op de raadsbrief nog toegevoegd dat er verder gesprekken gevoerd zullen worden over welke doelgroepen mogelijk nog kunnen worden toegevoegd. Deze gesprekken zullen in het nieuwe jaar plaatsvinden.
Werk
In het voorjaar was er een landelijke bijeenkomst over arbeidsdiscriminatie in het Gelredome, daar hebben wij deelgenomen aan diverse workshops.
De gemeente heeft onderzoek laten doen door het Verwey Jonker instituut naar duurzame plaatsingen van mensen met een arbeidsbeperking. Wij hebben met ervaringsdeskundigen deelgenomen aan dit onderzoek.
Vervoer
Onze voorzitter maakt deel uit van de Regionale Adviesraad Doelgroepenvervoer (RAD), waarin zij knelpunten die wij signaleren inbrengt, onder andere over de problemen in het leerlingenvervoer.
Verder hebben wij deelgenomen aan het ronde tafelgesprek in de gemeenteraad over de problemen in het leerlingenvervoer.
Met de achterban organiseerden wij een meedenksessie over toegankelijk vervoer, waarin verbeterpunten voor zowel het OV busvervoer als AVAN naar voren kwamen. Deze punten gebruiken wij in gesprek met vervoerders en in de RAD.
Ouderenbeleid
De gemeente gaat aan de slag met integraal ouderenbeleid. Wij hebben hierover afstemming met Ieder(in) en contact met de politiek over het belang om aandacht te hebben voor ouder worden wanneer je een beperking hebt. Maar juist ook over het belang om ouderen en mensen met een beperking niet als dezelfde groep te beschouwen. Het hebben van een levenslange, levensbrede beperking is niet te vergelijken met ouder worden en vraagt om een andere blik en aanpak.
2. Toegankelijk Arnhem
Mensen met een beperking moeten in Arnhem net als ieder ander gebruik kunnen maken van openbare gebouwen, de openbare weg, en openbare evenementen. In algemeen beleid moet inclusie de norm worden.
Arnhemse Standaard Toegankelijkheid (AST)
Voor toegankelijkheid binnen gemeentelijke plannen zijn afspraken vastgelegd in de AST die in 2019 werd vastgesteld door de gemeenteraad. Sindsdien maken wij ons hard voor het daadwerkelijk uitvoeren van de AST. Daarin hebben we in het afgelopen jaar vooruitgang gezien. We zullen per domein van de AST (gebouwen, openbare ruimte en evenementen) apart toelichten wat er gebeurd is en waar wij ons voor hebben ingezet.
Overstijgend maken wij ons al sinds 2019 hard voor een goede borging van toegankelijkheid voordat projecten starten. Daarvoor is het belangrijk dat ook de afdeling Project Interim Management (PIM) volgens de AST gaat werken. Binnen de gemeente zijn inmiddels een aantal projectmanagers die dit hebben opgepakt. Samen met hen, ambtenaar Inclusie en de projectleider vanuit Openbare Ruimte hebben we een presentatie gegeven over de AST bij de afdeling PIM. Op basis daarvan zijn door een aantal projectmanagers verzoeken voor afspraken bij ons binnengekomen.
Iets anders waar wij in 2019 voor pleitten, was het opstarten van een toegankelijkheidsfonds voor ondernemers. Dit is in najaar 2023 aangenomen door de gemeenteraad. Wij hebben feedback gegeven op de voorwaarden voor het fonds en meegedacht hoe ervaringsdeskundigheid een goede plek kan krijgen.
Gebouwen
Om te zorgen dat bestaande gebouwen toegankelijker worden zijn door PBT Consult en ons verschillende schouwen uitgevoerd. PBT Consult is het bureau dat landelijk de normen voor toegankelijk bouwen maakt. Wij hebben aangedrongen op een plan van aanpak hoe met deze informatie toegankelijkheid van bestaande bouw structureel kan verbeteren. Dit plan komt begin 2024.
Daarnaast hebben we in structureel overleg signalen die bij ons binnenkomen over toegankelijkheidsproblemen ingebracht.
Nieuwbouw Stadstheater
We hebben op diverse momenten inbreng geleverd over toegankelijkheid en inclusie bij de nieuwbouwplannen voor het Stadstheater. Dit is het eerste vastgoedproject wat volgens de AST wordt gedaan.
Huisvesting onderwijs
Onderwijsgebouwen vormen een bijzondere categorie. Dit jaar hebben we op diverse momenten inbreng geleverd over hoe toegankelijkheid en inclusie een goede plek kan krijgen binnen de onderwijsagenda en het Integraal Huisvestingsplan (IHP). We zijn bij diverse bijeenkomsten geweest, waardoor inclusief onderwijs op de agenda kwam, want helaas bleek dit verder door geen/ weinig andere partijen te worden ingebracht. Hierin hebben we uiteraard nauw samengewerkt met Bijzonder in Arnhem.
Verder hebben we meegedacht met de nieuwbouw van Kentalis en het Guido. Op basis van die gesprekken hebben we met de verantwoordelijk ambtenaar gekeken naar een goede werkwijze om de AST een plek te geven bij renovatie en nieuwbouw van onderwijs.
Openbare Ruimte
Bij openbare ruimte hebben we het afgelopen jaar een ontwikkeling gezien op het gebied van toegankelijkheid. Doordat er een projectleider Toegankelijkheid werd aangesteld, waar wij op hebben aangedrongen, zijn er stappen gezet om de AST daadwerkelijk te gaan uitvoeren.
Zo werd het handboek ‘Toegankelijke openbare ruimte’ dit najaar gepresenteerd, zijn de eerste inclusieve speeltuinen ontworpen en is een start gemaakt met de aanleg van toegankelijke looproutes.
Wij zijn betrokken geweest bij veel projecten in de openbare ruimte, zoals bushalte Rijnstraat, Blauwe Golven, Kronenburg, Gele Rijdersplein, speeltuin Rosorum.
Busstation Kronenburg
De samenwerking bij de nieuwbouw van busstation Kronenburg willen we als goed voorbeeld noemen. Door nauwe samenwerking tussen ervaringsdeskundigen, gemeente en aannemer, is er tijdens werkzaamheden en bij de aanleg van het nieuwe busstation veel aandacht geweest voor toegankelijkheid. In deze samenwerking hebben alle partijen veel geleerd. Natuurlijk gingen dingen mis. Zo werden de perrons veel te hoog gelegd en moest er een aparte in/uitstapplek voor mensen in een rolstoel worden aangelegd. Maar deze missers konden we goed evalueren, zodat er in de toekomst van geleerd kan worden.
Croydonplein Kronenburg
Naast het busstation zijn we ook op andere manieren betrokken bij Kronenburg, zoals het nieuwe ontwerp voor Croydonplein.
De ingang naar het winkelcentrum gaat daar dicht, wat wij een problematische achteruitgang van de toegankelijkheid vinden. Juist doordat hier veel inwoners wonen voor wie mobiliteit niet gemakkelijk is. Helaas ligt dit al vast in de gebiedsvisie en konden wij dat niet meer beïnvloeden. Dit laat zien hoe belangrijk het is om juist bij het vaststellen van gebiedsvisies al naar toegankelijkheid te kijken. Dit is ook wat we bij de afdeling PIM hebben aangegeven.
Samen met eigenaar van het winkelcentrum Wereldhave en gemeente hebben we gekeken naar alternatieve routes. Om het winkelcentrum vanaf het Croydonplein zo toegankelijk mogelijk te houden.
Daarnaast hebben we een advies gegeven over de hellingbaan naar het winkelcentrum en de ingang van de flat daar. Wij hebben aangegeven dat het verdwijnen van de hellingbaan tot een grote verslechtering van de toegankelijkheid leidt. Helaas heeft de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) besloten dat deze wel mag verdwijnen, omdat dit al in de gebiedsvisie was opgenomen.
Gele Rijdersplein
Er is veel tijd gaan zitten in de plannen voor het Gele Rijdersplein. Toegankelijkheid dreigt hier ondergeschikt te worden aan historische waarden. Wij hebben steeds aandacht gevraagd voor het belang van toegankelijk en inclusief ontwerpen, juist ook bij renovatie van monumenten. Hier blijven we ook in het vervolg van het project scherp op.
Willemsplein
Wij hebben deelgenomen aan verschillende bijeenkomsten over het Willemsplein en ervaringsdeskundigen betrokken bij de inwonersparticipatie die door de gemeente werd georganiseerd.
Overige adviezen
Wij maken onderdeel uit van de klankbordgroep over een koel, groen netwerk in de binnenstad.
Met KWP, de projectontwikkelaar van Stadsblokken Meinerswijk, houden we contact over de toegankelijke ontwikkeling van het festivalterrein in Stadsblokken.
We hebben geadviseerd om bij station Presikhaaf aan de kant van de HAN zowel een hellingbaan als een lift aan te leggen: mensen in een rolstoel hebben baat bij een hellingbaan omdat een lift defect kan raken, maar niet iedereen kan een lange hellingbaan op lopen/rijden. Daarom zijn beiden noodzakelijk.
Op basis van onze ervaringen hebben we een bijdrage geleverd aan de actualisering van de richtlijn toegankelijkheid van het CROW (de organisatie die alle richtlijnen voor inrichting van de openbare ruimte maakt). Dit hebben we gedaan in een interview en tijdens een bijeenkomst.
Daarnaast hebben we in structureel overleg signalen die bij ons binnenkomen over toegankelijkheidsproblemen ingebracht.
Evenementen
Wat ons betreft is er nog altijd een invulling van de AST voor evenementen nodig. Er is in 2019 een checklist ontwikkeld door ons in samenwerking met evenementen organisatoren. Maar die is nu nog geheel vrijblijvend. De AST zou wat ons betreft moeten gaan over hoe in vergunningen en subsidies toegankelijkheid als voorwaarde wordt meegenomen. Dit blijven wij in gesprek met de gemeente aangeven. Dit jaar werd tijdens een bijeenkomst voor evenementenorganisatoren die Cultuur Academy organiseerde met de gemeente en ons, voor het eerst genoemd dat de gemeente daar werk van gaat maken.
Over de manier waarop dit kan hebben wij met zowel ambtenaren van vergunningverlening als van cultuur (subsidie) diverse gesprekken gevoerd. Naar verwachting zal dat in 2024 concreter worden.
Om te zorgen dat evenementen echt toegankelijk en inclusief worden is het ook belangrijk dat zij informatie en voorbeelden krijgen. Daarom werken wij met Cultuur Academy samen aan de kennisbank over toegankelijke evenementen.
Verder hebben wij diverse evenementen geadviseerd en geschouwd, denk aan Hoogte80, ASM festival en de sinterklaas intocht. Verder zijn er nieuwe contacten gelegd, zo hebben we bijvoorbeeld gesprekken gevoerd met Sportbedrijf Arnhem.
Inclusieve evenementen gaat niet alleen over toegankelijkheid voor bezoekers, maar ook over een inclusieve programmering. Daarom hebben wij een subsidie aanvraag van Speels Collectief ondersteund om samen te werken op het toegankelijk maken van evenementen voor artiesten. Deze subsidie hebben ze gekregen en het komende jaar gaan we samenwerken met Speels Collectief, Hoogte 80 en Sonsbeek Theater Avenue om kennis op te doen over wat er nodig is om een inclusief theater gezelschap te programmeren op een festival.
Toegankelijk festivaltoilet
Een groot probleem bij het toegankelijk maken van evenementen is het ontbreken van een werkelijk goed toegankelijke toiletvoorziening. Daarom werken wij samen met Cultuur Academy, de HAN en het Zelfregiecentrum Nijmegen om te onderzoeken hoe zo’n toiletvoorziening eruit zou moeten zien.Fwijkmedia
Mobiliteit
De gemeente werkt aan een duurzaam mobiliteitsplan. Wij hebben daar op diverse momenten inbreng over geleverd.
Om dit goed te kunnen doen hebben we onder ander een meedenksessie over veilig verkeer georganiseerd met de achterban.
Het kentekenparkeren en de scanauto bleven ook afgelopen jaar voor problemen zorgen. Wij houden daarover contact met de gemeente.
Tot slot blijven (weg)werkzaamheden een dagelijks probleem voor toegankelijkheid opleveren. Met ervaringsdeskundigen hebben we geïnventariseerd welke behoefte er is aan informatie over werkzaamheden. Wij proberen hierover afspraken te maken in het handboek toegankelijke openbare ruimte.
Afval
De gemeente heeft nieuwe containers voor groen(te) afval geplaatst, die beter toegankelijk zijn. Wij hebben meegedacht over geschikte locaties en bewoners met een beperking betrokken bij de evaluatie van de toegankelijkheid van deze containers. Er zijn nog verschillende knelpunten waar een oplossing voor gezocht moet worden.
Organisaties in de stad
Ook dit jaar hebben we met verschillende organisaties in de stad contact gehad over toegankelijkheid. Soms op verzoek van de organisatie zelf, soms naar aanleiding van knelpunten die bij ons werden gemeld. We noemen hier enkele voorbeelden:
* Overleg bij Artez over de toegankelijkheid van het gebouw
* Gesprek en advies aan Openluchtmuseum over de inrichting van het kindplein, in samenwerking met Bijzonder in Arnhem
* Advisering Queer Collective over de toegankelijkheid van de Kurk (voorheen Metropool)
* Contact met Musis over de ontoegankelijkheid van hun rolstoeldeck.
Project Samen Beter Bouwen
Dit is een landelijk project van Ieder(in) om te komen tot een leidraad voor inclusief bouwen. Wij doen hier aan mee door in het Zijdekwartier met de gemeente en projectontwikkelaar te kijken hoe een complex voor sociale woningbouw inclusief ontworpen kan worden.
Hierover hebben we verschillende gesprekken met Ieder(in), gemeente en projectontwikkelaar gehad om te onderzoeken hoe ervaringsdeskundigheid het best een plek kan krijgen in het proces van bouwen.
Als onderdeel hebben wij een meedenksessie georganiseerd over toegankelijke woningbouw voor de achterban.
Hoge Nood app
We hebben het afgelopen jaar van alle toilet locaties die in de Hoge Nood app zitten de informatie gecontroleerd. Daarnaast zijn er een flink aantal locaties toegevoegd, waarbij we zoveel mogelijk geprobeerd hebben om toiletten rond recreatiegebieden uit te breiden. Helaas zijn niet bij alle recreatiegebieden ook toiletten aanwezig, daarover gaan we in 2024 met de gemeente in gesprek.
3. Apcg als expertisecentrum
Als expertisecentrum heeft het Apcg veel (ervarings)deskundigheid in huis over leven met een beperking en/of chronische ziekte. Onze ervaringsdeskundigen worden regelmatig gevraagd
door de gemeente of externe partijen.
3.1. Meepraten / participatie
Informatiebehoefte
Een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen is dat er vooraf informatie over toegankelijkheid is. Daarom organiseerden wij dit jaar voor de achterban een meedenksessie over informatiebehoefte over toegankelijkheid.
Dit hebben we onder andere gebruikt in gesprekken met de gemeente over hoe je informatie over toegankelijkheid goed beschikbaar kunt maken voor inwoners en bezoekers.
Kinderambassadeurs
Samen met Bijzonder in Arnhem hebben we verschillende gesprekken gevoerd met de gemeente over het starten van een groep kinderambassadeurs.
Tijdens de bijeenkomst Samen Spelen in november, werden de eerste Arnhemse kinderambassadeurs gepresenteerd. Vanaf 2024 krijgen de kinderambassadeurs een plek binnen het Apcg.
Wijkmedia
Een belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen in je buurt, is dat je de informatie over je buurt ook kunt volgen. Daarom leverden wij een een schriftelijke bijdrage aan het gesprek in de gemeenteraad over wijkmedia.
Naar aanleiding hiervan hebben we met iemand van Praktische Zaken meegedacht over hoe wijkredacties geïnformeerd kunnen worden over toegankelijkheid.
3.2. Meedoen / sociale inclusie
Verkiezingen
In maart en november dit jaar waren er verkiezingen. Beide keren hebben wij vooraf intensief contact gehad met de gemeente over de toegankelijkheid van de verkiezingen. Zo hebben wij een belangrijke rol gehad bij de organisatie van het gebarentalige stembureau en waren ervaringsdeskundigen van het Apcg onderdeel van de prokkelduo’s op het stembureau.
Beide keren hebben we in samenwerking met Omroep Gelderland en RTV Connect de stellingen voorbereid in begrijpelijke taal. Tijdens het debat gaven ervaringsdeskundigen uitleg over begrijpelijke taal en feedback aan de politici.
Naast de toegankelijkheid van de verkiezingen hebben we ook geadviseerd over opkomstbevordering en bijgedragen aan het onderzoek naar mensen die niet gaan stemmen.
Inclusieve sport- en speelactiviteiten
In samenwerking met Bijzonder in Arnhem en Uniek Sporten hebben we bij Sportbedrijf Arnhem en Rijnstad trainingen gegeven over het inclusief organiseren van sport- en speelactiviteiten. Resultaat hiervan is onder andere een checklist voor het organiseren van deze activiteiten.
Verder hebben we een gesprek gehad met de gemeente over het beleid dat zij maken voor een ‘Positief Sportklimaat’.
Netwerkversterking
Om veranderingen te bereiken is het belangrijk om samen te werken. Daarom hebben wij regelmatig afstemming met onze landelijke koepelorganisatie Ieder(in) en nemen we deel een meedenkgroepen en bijeenkomsten.
Maar ook in de regio is samenwerking belangrijk. We noemen een aantal partners met wie we het afgelopen jaar veel hebben opgetrokken.
Sterkplaats LFB
In Nijmegen op de HAN zit een opleidingsplek van de landelijke belangenorganisatie van mensen met een verstandelijke beperking (de LFB). Zij hebben een regiofunctie en verschillende studenten die uit Arnhem komen. Wij hebben eerder ook studenten voor hen geworven. Eén van onze platformleden is in september met de opleiding gestart. Samen met haar hebben we op de Sterkplaats iets over het Apcg vertelt, zodat we op Arnhemse zaken met elkaar kunnen samenwerken.
Vanuit de Sterkplaats worden nu signalen over Arnhem direct aan ons doorgegeven.
Zelfregiecentrum Nijmegen
Onze Nijmeegse collega’s hadden een groot verlies door het overlijden van Jan Troost. Wij hebben onze samenwerking op toegankelijkheid en wonen het afgelopen jaar verder versterkt. Zo leren wij van goede voorbeelden uit Nijmegen en andersom.
Een mooi voorbeeld van onze samenwerking is het project over toegankelijke festivaltoiletten.
Gehandicaptenraad Westervoort
Ook met onze collega’s uit Westervoort is regelmatig contact. Voor inwoners uit Westervoort heeft Arnhem belangrijke voorzieningen, dus als daar signalen over zijn dan worden die aan ons doorgespeeld.
4. Publiciteit en beeldvorming
Het verbeteren van de beeldvorming en acceptatie van mensen met een beperking is een belangrijke kernactiviteit van het Apcg. Ervaringsdeskundigen delen hun ervaring over het leven met een beperking (in Arnhem) bij gemeentelijk overleg, op scholen en in de media.
Discriminatie
Dit is een belangrijk onderdeel in het leven van mensen met een beperking. Zeker wanneer zij naast hun beperking ook nog onderdeel zijn van andere minderheidsgroepen. Daarom dragen wij bij aan campagnes en activiteiten tegen discriminatie.
Zo waren we bij de start van de campagne van Vizier Oost op 1 februari en hebben we een gastspreker geworven voor het evenement van Vizier in Focus op 6 maart.
We waren bij de slotavond over racisme en onze voorzitter was als ervaringsdeskundige tijdens Diversity Day bij de gespreksgroepen voor gemeentemedewerkers.
We hebben kennisgemaakt met de Arnhemse Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (ACDR), waren bij de start van Coming In week en hebben met de makers van de QueerCrip tentoonstelling gesproken over mogelijkheid om die tentoonstelling naar Arnhem halen.
Bewustwordingstrainingen ambtenaren
Om te komen tot een inclusieve stad, is het belangrijk dat mensen leren met een andere bril te kijken. Daarom organiseren wij voor ambtenaren regelmatig bewustwordingstrainingen. Daarin zetten ze soms letterlijk een andere bril op en spreken ze met ervaringsdeskundigen over hoe gebouwen en openbare ruimte in Arnhem worden ervaren wanneer je een beperking hebt.
Historie emancipatiebeweging mensen met een beperking
Op steeds meer plekken in Nederland zie je dat er aandacht is voor de plek van mensen met een beperking in de geschiedenis. Een mooi voorbeeld is de tentoonstelling die 23 maart in het Openluchtmuseum werd geopend. Wij waren natuurlijk aanwezig en raakten geïnspireerd om ook zelf aan de slag te gaan met onze eigen historie.
Zo zijn we gestart met een meedenkgroep over de historie van belangenbehartiging van mensen met een beperking in Arnhem.
Scholenvoorlichting
Dit jaar hebben we helaas minder voorlichtingen kunnen geven doordat we in de zomer zonder chauffeurs kwamen te zitten. Door alle gebeurtenissen in de organisatie hebben we dat niet meer kunnen oplossen in 2023.
Naast de scholenvoorlichting in het basisonderwijs, hebben we twee trainingen bij Artez gegeven. Daarbij hebben we stilgestaan bij het belang van representatie en de rol die kunst daarin kan hebben.
Week van de Toegankelijkheid
Tijdens de week van de Toegankelijkheid hebben we verschillende activiteiten ondernomen.
Zo organiseerden we met Platform Binnenstad Arnhem (PBA) en de gemeente een actie waarbij we het uitdelen van flyers over het toegankelijk maken van je onderneming combineerden met het uitdelen van gratis deurbellen. Dat was een groot succes, de deurbellen moesten zelfs worden bijbesteld.
Daarnaast werd het handboek ‘Toegankelijke openbare ruimte’ gepresenteerd en de eerste toegankelijke looproute geopend.
Kort na deze week volgt jaarlijks de ‘dag van de witte stok’. Wij besteedden hier aandacht aan met een bericht op Facebook waarin we mensen opriepen om bij vergroening aandacht te hebben voor toegankelijkheid, door bijvoorbeeld overhangend groen op looproutes te voorkomen.
Bijlage 1 Begrippenlijst
Achterban Apcg
Mensen met een lichamelijke, zintuiglijke, en (licht) verstandelijke beperking.
En mensen met een chronische ziekte en met een psychische kwetsbaarheid.
AVAN
Vervoersorganisatie in de Regio Arnhem Nijmegen met voertuigen die ook geschikt zijn voor mensen in een rolstoel of met scootmobiel.
Dit word ook wel de regiotaxi genoemd.
Mensen die via de WMO een pas voor AVAN krijgen betalen net zoveel geld per kilometer als in de stadsbus.
Belangenbehartiging
Belangenbehartiging is gericht op alle levensterreinen en op de gehele samenleving.
Als belangenbehartiger zoekt het Apcg actief het gesprek met alle organisaties en instanties wier beleid van invloed is op het leven van mensen met een beperking. Een belangrijk onderdeel is het geven van voorlichting en het vergroten van bewustwording.
Inclusie
Iedereen hoort erbij en iedereen kan volwaardig meedoen in de samenleving.
In een inclusie-agenda wordt opgenomen wat er moet gebeuren om hiervoor te zorgen (voor verschillende groepen).
VN-verdrag (inzake de rechten van personen met een) Handicap
Op 13 december 2006 is het verdrag over de rechten van mensen met een beperking door de Verenigde Naties vastgesteld.
Het VN verdrag is een serie afspraken tussen landen om te zorgen dat kinderen en volwassenen met een beperking dezelfde rechten hebben als mensen zonder beperking.
De bedoeling is dat iedereen mee kan doen en gelijke kansen heeft.
Nederland heeft het VN-verdrag op 14 juli 2016 bekrachtigd.
Vanaf dat moment gelden de rechten en de afspraken uit het VN verdrag ook in Nederland.
Landelijk wordt de naam inmiddels afgekort tot VN-verdrag Handicap.
WMO – Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Deze wet is ervoor om te zorgen dat je zo lang mogelijk, zelfstandig thuis kunt wonen en mee kunt doen in de maatschappij.
De gemeente moet zorgen dat deze wet wordt uitgevoerd.
In Arnhem wordt dit gedaan met hulp van de sociale wijkteams.
Bijlage 2 Overzicht achterban en samenwerkingsorganisaties
- Vrijwilligers Apcg
- Klankbordgroepleden Apcg
- Reumapatiëntenvereniging Arnhem (RPVA)
- Nederlandse Vereniging Autisme (NVA)
- Bijzonder in Arnhem (BIA)
- Siza
- Alzheimer Nederland
- Hersenletsel.nl
- Epilepsievereniging
- Longfonds
- PAL (polyartrose lotgenoten)
- Nierpatiëntenvereniging
- Multiple Sclerose vereniging
- Spierziekten Nederland
- Diabetesvereniging
- Hartstichting
- Stichting Pijn-Hoop
- Oogvereniging Nederland
- Stichting Hoormij
- Cliëntenraden RIBW, Pro Persona, Iriszorg, Woonzorgnet
- Meldpunt mantelzorg en vrijwillige thuiszorg Arnhem (MVT)
- Ervaar MEE
- Vitale Verbindingen
- Straatzaken
- Adviesraden Arnhem (Jeugd & WMO en Werk & Inkomen)
- MEE Gelderse Poort
- Zorgbelang Inclusief
- Stichting Rijnstad
- Speels Collectief
- Stichting Arnhems Hart
- Cultuur Academy
- Zelfregiecentrum Nijmegen (ZRCN)
- Gehandicaptenraad Westervoort
- Sterkplaats HAN van de LFB
- Hogeschool Arnhem en Nijmegen – opleidingen ergotherapie, industrieel product ontwerp en werktuigbouwkunde.